kedd, január 05, 2010

madárfészek

ma elhatárztam, hogy bepillantást engedek magamnak ázsia igazi ízeibe. miután átúsztam a helyik közlekedés motorkerékpár formályában manifesztálódott gonosz istenei által őrzött Trn Hưng Đo-n utamat a legelső, leglepusztultabbnak kinéző ÁFÉSZ irányába vettem. az épület impozáns, a kirakat kellemesen koszos hangulata édesnegéd nosztalgiát ébresztett bennem a nyolcvanas évek végéről. a kínálat és kereslet eltorzult arányai belül elemi csapást mértek az intézményre, de az állapotok korántsem annyira rosszak mint amit mi otthon szocialista gazdaságból megtapasztaltunk. ennyi rövid bevezető után a lényegre.

gondos válogatás eredményeként leemeltem a polcról az általam még ihatónak ítélt fémbe és műanyagba csomagolt kemikáliákat azzal a kíváncsisággal vezérelve, hogy valyon mivel mérgezik itt magukat a helyiek? nem, nem sörökről van szó, hanem a színes italcsodákról, amik kevés kivétellel a szingapúri vegyi kombinát ipari melléktermikei lehetnek. próbáltam olyanokat válogatni amiben nincsen sok E, dE az hogy nincsEn ráírva az itt az ázsiai piacon nEm jElEnt sEmmit sEm...

balról jobbra haladva a fekvő műanyag palackokban Aloe Vera Juice lappang és Nha Dam néven fut a termék (grape flavor). azt írja, ingredients: Pure water, Aloe Vera Gel, frutose (ez tényleg így van írva), citric acid, sodium benzonát, flavor. hm, most olasom ez méd in vietnám. kibontva az aloe vera zselédarabkák kéjesen lubickolnak az uránzöld enyhén kocsonyás lében. ízre jó. nézzük tehát a következőt. a hatalmas "Vfresh" felirat alatt az áll, hogy "winter melon with lemon". elárulom a hátulján mindegyik üditő italnak a neve vietnámiul is rajta van. ez így hangzik, Sầm Bí Đo Huong Chanh. a többivel nem fárasztalak benneteket...

hát ebben nem derült ki mi van, csupán neve volt az angol info rajta (utánanéztem "Originally cultivated in Southeast Asia" wikipedia). van itt más termék is ettől a gyümölcstől: KIMYENSON WINTERMELON TEA. a recept nagyon egyszerű: water, winter melon, tea, sugar. a többi kínai írásjel, még megközelítőleg sem tudom lejátszani a klaviatúrán ezt a kompozíciót. most egy kis érdekesség következik a sorban, a Yeo's Grass Jelly Drink. ez már igazi hardcore beverage kategória. Water, Extract of Mesona Chinensis, Cane Sugar, Corn Starch and colour (E150c). ezek a zselés cuccok mind olyan erős teaszínűek és mint a hajzselé, alig lehet kiönteni a fémházból (remélem anyám nem olvassa ezt a bejegyzést jesszusom). a hard-soft drinkek sorában egy igazi különlegesség a Ginseng sorozatot itt most egy személyben képviselő "WONGIN-T". Ginsen drink is a stamina drink - írják - containing Ginsen Extract. na lássuk mi van benne: Ginsen Extract, Fructose, Citric acid, Natrin bensonat... ugorjunk. a magas doboz az narancsmintás papírral minőségben is kimagaslóan képviseli a délkelet ázsiai élelmiszeripart. így is hívják SW premium. "valencia orange" juice drink from Concentrate; na ez kiábrándító. a látszólag legelvetemültebb belevalók ebbe kerültek (nem vagyok élalmiszeripari szakember hogy tudományosan megindokoljam balsejtelmem az olyan mágikus nevek láttán mint a beta - carotene, de hát a szép virágoknak sincs mindnek szép latin neve). water, sugar, orange juice from concentrate, acid (citric acid), vitamin-c (ascorbic acid) and natural color (beta carotene) - ez talán még lehet jó is. az utolsó de nem elhanyagolható darab a már nevében is titokzatos "KHAPHARCO" Salangane's nest. az is rajta van, hogy "EVERYOUNG". egyetlen anyagot jelöltek meg mint tartalmat az pedig a Salangane's nest. na ez önnmagában is érdeke anyira, hogy utánanézzek a bölcs világhálón.... egyenesen a gyártó cég honlapjáról álljon itt tanulságul minden információ a keleti madárfészkek gyógyító erejéről:


Salangane's nest is the nest of salangane (Collocalia, apodidae), a specific precious material source of Nha Trang, Khanh Hoa.
From time immemorial, the Vietnamese nobility considered salangane's nest as an extremely precious food, having a highly nutritious value. So, it became an exclusive product of the nobility, feudal kings and lords in Vietnam and China.
Chemical analyses have shown that salangane's nest contains special nutritious components:
- Protein:35-52%
- Glucid:30%
- Sialic acid, microelements: Fe, Na, ca, Mg...
Researcher analyzing components of hydrolyzed salangane's nest's protein have defined that salangane's net contains about 15 amino acids (Acid aspartic, Acid glutamic, Serine, Glycine, Arginine, Threonine, Alanine, Proline, Tyrosine, Valine, Methionine, Cystin, Leucine, Phenylalanine, Lysine). Basing on cemical analyses and experiments, researchers have found a specific substance in salangane's nest, sialic acid, which can help create rapidly new skin, make wounds healing quickly. Micro elements supplement daily metallic needs necessary to the body.
So, salangane's nest has an effect of feeding up, fostering strength, helping weakening persons, persons in convalescence recover rapidly their health.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése